Търсене на имоти

Марк Зукърбърг инвестира милиони в жилищен фонд

Малко повече от седмица, след като „Microsoft“ обяви инвестиция от 500 млн. долара за жилища на достъпни цени в Сиатъл, технологичните компании в Bay Area подготвят собствен инвестиционен фонд от половин милиард долара, като водеща роля в него играе изпълнителният директор на Facebook, Марк Зукърбърг.
 

Инициативата на Зукърбърг, в която участва и неговата съпруга Присила Чан, си партнира с Фондация „Сан Франциско“ и други филантропски групи като част от мащабен проект за справяне с тежкия недостиг на жилища в района, който се дължи до голяма степен на технологичния бум в района на Залива. Проблемът засяга особено много семейства с ниски доходи и служители в технологични компании, нестопански организации, здравеопазването и услугите, therealdeal.com.

Проектът се разработва от две години, през които са провеждани разговори с местните общности за определяне на жилищните нужди. Фондът „Чан-Зукърбърг“, който до сега е събрал около 260 млн. долара, няма да раздава тези пари, а ще отпуска гъвкави заеми и ще предлага други схеми на финансиране, така че средствата да бъдат възвърнати.

Неправителствената „Корпорация за местни инициативи“ ще управлява Фонда, който има за цел да помогне за изграждането на най-малко 8 000 жилища в района на залива през следващите 10 години и ще работи за запазване на домовете, изложени на риск от реконструкция в по-скъпи имоти.

Според неотдавнашно проучване, регионът се нуждае от изграждането на 35 000 единици годишно, само за да поддържа жилищните нужди на нарастващото население. През последното десетилетие в Сан Франциско са отворени нови над 700 000 работни места, а новопостроените домове за този период са малко над 100 000. Повече от 80% от недвижимите имоти там струват повече от 1 милион долара.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини