Търсене на имоти

В Япония създадоха умно стъкло, способно преливащо да се затъмнява

Японските учени изследователи създадоха технология, която по всяка вероятност кардинално ще промени сферата на жилищните имоти и машиностроенето. Представители на Националния институт по материалознание (NIMS), Университета Васеда и Университета за изкуства Тама успяха да създадат умно стъкло, което може да се затъмнява според положението на слънцето, без да се прибягва до пълно затъмняване на стъклото (и, съответно, помещението или купето на автомобила), както се случваше досега, предава Science Daily.


В момента вече съществува технология за електрохромни стъкла, които се срещат в съвременните самолети. Реагирайки на електрически сигнал, тези стъкла напълно се затъмняват, така че пътниците да не изпитват дискомфорт от попадането на преки слънчеви лъчи по време на полет. Обаче, електрохромните стъкла в момент на затъмняване не позволяват на пътниците да се насладят на прекрасна гледка от прозореца на самолета. Изглежда, че японските специалисти успяха да разрешат този проблем.
 
Японското ноу-хау не се затъмнява напълно, на повърхността на стъклото при необходимост се появяват затъмнени участъци. За създаване на стъклото бяха използвани електрохромни метало-супрамолекулни полимери: реагирайки на положението на слънцето, затъмнените участъци могат да се местят и да променят своята площ.
 
Експертите смятат, че в бъдеще тази технология може да получи широко разпространение в строителството, тъй като с помощта на такива стъкла може да се използва екологичната дневна светлина с максимална ефективност.
 
Припомняме, по-рано Domaza съобщи, че учените изобретиха стени, които сами генерират електричество.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини