Търсене на имоти

Защо германците и французите предпочитат да живеят под наем

Германия има най-голям дял на наематели в Европа - хората там все още предпочитат да наемат жилища, вместо да ги притежават

Защо германците и французите предпочитат да живеят под наемАнгличаните може и да се възприемат като крале на собствените си замъци, но фактът, че повечето монархии в Европа изчезнаха преди много години не обяснява защо хората на Стария континент предпочитат да живеят под наем. Тази тенденция обаче започва да се променя, пише британският вестник Independent.

Германия има най-голям дял на наематели в Европа - хората там все още предпочитат да наемат жилища, вместо да ги притежават. Едва 39 на сто от населението са собственици на домовете, които обитават, в сравнение с около 60% във Великобритания. Тази ситуация обаче започва да се променя. В Берлин се наблюдава бум на купуването на имоти - богати германци разграбват стотици реновирани апартаменти от началото на миналия век.

Въпреки този ръст на собствеността наемът все още се възприема като напълно приемлива алтернатива в Германия. Нивото на наемите се контролира от местните власти, а неохотата на банките и жилищните асоциации да предоставят на бъдещите собственици ипотечни кредити е сред основните причини германците да предпочитат да живеят под наем.

За разлика от Великобритания, по-предпазливата банкова система в Германия изисква бъдещите собственици да предоставят значителни гаранции за способността си да финансират заема, преди да получат ипотека. За мнозина хора с ниски доходи или малък начален капитал притежаването на собствен дом просто никога не е било опция.

Дори и когато германците купуват, те често се спират на терен, на който да построят дома си, вместо да инвестират в стара къща. Това се дължи отчасти на липсата на жилищен фонд. Във Великобритания пък нагласите се променят и все повече хора купуват по-стари домове и ги реновират.

Франция се възприема като страна, в която хората живеят в собствени домове. Това обаче не е така. Едва малко над 50 процента от французите живеят в собствен имот. В Париж този дял е по-малко от един на всеки трима души.

Президентът Никола Саркози заяви в стила на Тачър преди четири години, че възнамерява да превърне Франция в страна на собственици на домове. Не успя. Делът на хората, които живеят в собствени жилища във Франция, спадна през 90-те години на миналия век и леко нарасна през следващото десетилетие, но отново тръгна надолу заради бума на цените на имотите през изминалите две години.

Дори и сравнително заможните млади двойки в момента не могат да си позволят да купят апартамент в Париж. Средната пазарна цена неотдавна за първи път проби нивото от 8000 евро за квадратен метър. Освен ако нямаш голяма сума в брой, никой няма да ти даде ипотека за подобен апартамент. Наемите също са високи - около 600 евро на седмица за апартамент с площ 100 кв. м в сравнително добър район, въпреки че годишните повишения бяха ограничени с промяна в закона през 2008 г.

В резултат на това да живееш под наем във Франция все още е нещо нормално, особено в големите градове. Няма нищо срамно в това да си наемател в Париж или Лион.

Дял на хората, живеещи в собствени жилища в Европа

По данни на Евростат делът на хората, живеещи в собствени жилища, е най-висок в Румъния, където цели 96 на сто от населението притежават домовете, които обитават. След съседката ни се нареждат Литва и Словакия с по 89%, Унгария с 87% и Латвия с 84%. В топ 5 влизат и Испания и Естония с по 83%. На дъното на класацията е Германия, където едва 46% от населението живее в собствен дом. В Австрия този дял също е сравнително нисък - 52%. Сред останалите страни с малък дял на собствениците на жилища са Холандия, Полша, Франция и Дания с малко над 50%. България не е представена в тази статистика, но е известно, че делът на жилищната собственост у нас е сред най-високите. По данни от сектора той е около 94%.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имоти



По-стари новини