Търсене на имоти

България е с най-скъпи кредити за бизнеса в ЕС

България е с най-скъпи кредити за бизнеса в ЕСОт всичките 28 държави в Европейския съюз България държи абсолютното първенство по отпуснати скъпи кредити за бизнеса, показва анализ на УниКредит Булбанк. Годишният средeн размер на лихвите по корпоративни заеми със срок над 5 години е 7,1% в евро и 7,8 на сто в лева. При кредити за бизнеса със срок от 1 до 5 години оскъпяването в евро е 7,2%, а в лева- 7,3%. Отпуснатите в евро ипотечни дългосрочни заеми в България също са най-скъпите в Евросъюза, а страната е на второ място по скъпи кредити в национална валута.
Банковите експерти са категорични, че високите лихви по кредити пречат за възстановяване на икономиката. Въпреки че страната ни е сред най-стабилната в макроикономическо отношение, оскъпяването на заемите е най-високо.
В същото време депозитите стават все по-неизгодни, а лихвите по тях продължават да падат. През август те са 2,72% годишно. Въпреки ниските лихви по депозити, българите внасят свободните средства в банките. Най-големи вносители са фирмите, което означава, че бизнесът се въздържа от инвестиции, а държи парите си в банките. 

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини