Търсене на имоти

Инвестициите в студентски жилища на Острова с 15% обща възвръщаемост през 2010

Редица градове на Острова изпитват недостиг на строителство на нови частни жилища за студенти

Инвестиции в студентски жилища на ОстроваВложенията в недвижими имоти за студенти в университетските градчета на Англия и Уелс са донесли на инвеститорите обща възвръщаемост (доходи от наем и капиталова стойност) от 14,65% през 2010 г. В същото време инвестициите в аналогични имоти в Лондон са донесли възвръщаемост от 8,41%, сочат данни на международната консултантска компания Knight Frank.

Възвръщаемостта на инвестициите е 12-15% извън Лондон спрямо 8-9% в столицата, показват също данни на агенцията за недвижими имоти Gordon Rock, цитирани от Ведомости.

„Ако вземем например град, където даден университет открива нов факултет или бизнес колеж, но не строи жилища за новите студенти, а това е повсеместно явление във Великобритания, то това би било много изгодна инвестиция. За закупуването на подобен вид студентски имот в провинцията са необходими между 30 и 50 000 паунда, докато в Лондон човек трябва да разполага със сума между 120 000 и 150 000. Освен това в Лондон на практика не се строят нови жилища за студенти, тъй като в столицата почти не са останали свободни терени за строеж. В същото време конкуренцията за клиенти е висока - има много частни квартири и стаи, които се предлагат под наем на различни цени“, разказва Игор Индриксънс, директор на отдела за инвестиции в чуждестранни недвижими имоти на Intermark Savills.

По данни на Knight Frank редица градове във Великобритания изпитват недостиг на строителство на нови частни жилища за студенти. В това число попадат Кингстън (21 675 студенти през учебната година 2009/2010, като университетите осигуряват жилище за едва 13,2% от тях), Бирмингам (55 300 студенти през 2009/2010 с жилища за 18,4%), Манчестър (79 405 студенти през 2009/2010 при осигурени общежития за 18,7%).

Търсенето на студентски имоти през 2011 г. се очаква да продължи да нараства. В резултат на реформите в системата за финансиране на образованието университетите са принудени да орязват различни непрофилирани разходи, като в същото време увеличават цената на обучението. Поредният скок на цените се очаква през септември 2012 г., което ще принуди мнозина зрелостници да подадат документите си за кандидатстване още отсега. Студентите отново ще се сблъскат с проблеми, свързани с недостатъчния брой места за живеене, затова пазарът на студентски жилища в момента е най-ключовият компонент за балансирането на инвеститорските портфейли, убеден е Джеймс Пулан, ръководител на отдела за студентски недвижими имоти в Knight Frank.

Според данни, публикувани от Университетската статистическа агенция (HESA) на Великобритания, през учебната 2009/2010 г. от почти 2,5 милиона британски студенти с жилище са били осигурени едва 1,6 милиона души, като от тях почти 309 500 са живеели в сгради, собственост на университетите, а малко над 72 600 - в частни общежития. Със собствено жилище са разполагали около 278 800 души, а почти 315 000 са ползвали жилища, принадлежащи на техни роднини.

„В момента общият обем на пазара на студентски недвижими имоти във Великобритания наброява над 1,7 милиона легломеста, като на университетските общежития се падат 19% от пазара; частните общежития, построени или реновирани и управлявани от специализирани компании, заемат 11%“, разказва Станислав Зингел, президент на  Gordon Rock. Според него други недвижими имоти, наемани от студенти, било то групово или индивидуално, заемат 52% от пазара, като по правилата на повечето университети на места в университетските общежития могат да разчитат само първокурсниците - студентите в по-горен курс трябва да наемат жилища извън университетските общежития.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини