Търсене на имоти

Нигерия кани турски компании в проекти за изграждане на 350 хил. жилища

Нигерия изпитва недостиг на 300 хил. жилища в момента, смятат специалисти

Нигерия е изготвила жилищна стратегия, предвиждаща изграждането на 350 хил. жилища през следващите години, за което страната е поканила турски компании.

По време на проведена наскоро двустранна среща между висши нигерийски държавници и водещи бизнесмени и турския държавен и бизнес елит е била обсъждана идеята турските компании да се включат в инвестиции в различни сектори като хранителната индустрия, текстил, енергетика, електроника и др.

Само в сектор енергетика Нигерия има бюджет за проекти на обща стойност 8 млрд. долара, пише Hurriyet Emlak.

Африканската страна страда от сериозен енергиен дефицит, пише изданието. В момента тя има инсталиран капацитет от 3 хил. мегавата, като се планира той да бъде увеличен до 12 хил. мегавата.

По думите на председателя на Турската конфедерация на бизнесмените и индустриалистите (TUSKON) Ръзанур Мерал Нигерия изпитва недостиг от 300 хил. жилища към момента. Той коментира, че страната се интересува от сътрудничество с турския бизнес по отношение на изграждането на инфраструктура, енергетика, устройство на територията и жилищно строителство.

Само за изграждане и подобряване на железопътните връзки на страната има заделен инвестиционен бюджет от 185 млн. долара, казва той.

Турция има 250 млн. долара от общия внос на Нигерия на стойност 41 млрд. долара на година. За последните 10 години износът на Турция към страната е нараснал пет пъти.

Наред с това БВП на Нигерия е значително по-висок в сравнение с останалите африкански страни, пише изданието. Само САЩ внася 9% от петрола от Нигерия, като през следващите пет години този дял се очаква да се повиши до 15%.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини